Georgel Martinescu, Preşedinte PSD Spania

Georgel Martinescu, Preşedinte PSD Spania

Organizaţia PSD Spania îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la actele de discriminare şi umilire exercitate asupra unei eleve de origine română în vârstă de 13 ani, în datele de 8 şi 19 septembrie 2016, de către profesorul de educaţie plastică Javier Albadalejo, de la Institutul de Educaţie Secundară (I.E.S.) din Benicalap, Valencia.

Cerem Ministerului Afacerilor Externe ca, prin intermediul Ambasadei României la Madrid, să facă toate demersurile necesare către autorităţile spaniole abilitate, astfel încât acestea să sancţioneze cu fermitate asemenea comportamente care încalcă normele şi legislaţia cu privire la demnitatea persoanei. Considerăm că, prin asemenea acte, se aduce atingere imaginii României şi cetăţenilor români şi sunt încălcate o serie reglementări ale Uniunii Europene, precum şi legi spaniole care privesc acest subiect.

Într-un climat european complex, astfel de gesturi şi declaraţii pot să genereze tensiuni care să afecteze bună convieţuire construită în decenii între cetăţenii spanioli şi români.

Dorim ca profesorul Javier Albadalejo să ceară scuze elevei de naţionalitate română pentru comentariile abuzive, făcute în mai multe rânduri la adresa acesteia şi a României. În situaţia în care un asemenea gest nu va fi făcut public, ne vom vedea nevoiţi să acţionăm în justiţie, pentru ca o astfel de situaţie să nu se mai repete, iar demnitatea noastră, în calitate de cetăţeni europeni, să fie respectată în orice împrejurare.

Rămânem în aşteptarea răspunsului cu privire la demersurile făcute, în acest caz, de către Ambasada română şi a unei reacţii prompte şi corespunzătoare a autorităţilor spaniole responsabile.