Galerie


În zilele de 27 si 28 martie, Cosenza a primit cu nerăbdare vizita echipei de la Consulatul
General al României la Bari pentru a doua ediție a programului Consulat Itinerant, după ce în luna decembrie 2017 a avut loc ediţia Pilot.
Din octombrie 2017, de la deschiderea Misiunii Diplomatice la Bari, autorităţile româneşti
au răspuns pozitiv cerinţelor şi nevoilor comunităţii de romani din teritoriu şi au dat curs
solicitărilor asociaţiei noastre, precum şi romanilor din Provincia Cosenza, de a veni în teritoriu şi de a stabili un dialog constant cu reprezentanţii comunităţii românești.
În Sala Nova, sala destinata evenimentelor şi reuniunilor de Consiliu Provincial, din clădirea
Palatului Provinciei Cosenza, personalul Misiunii Diplomatice a organizat un mic
Consulat cu aparatura necesara preluării de date necesare pentru documente de identitate.

In cele două zile au fost peste 230 de romani care au beneficiat de serviciile consulare.

Consulul General al României la Bari, Excelenţa Sa, doamna Lucreţia Tănase a vizitat sediul Comunita Romena în Calabria și a purtat dialoguri constructive cu reprezentanţii asociaţiei.
Cu această ocazie, împreună cu consilierii şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din
teritoriu s-a discutat despre aspecte variate ale vieţii romanilor în diaspora, necesitatea de a
colabora şi de crea o punte de dialog între reprezentanţii mediului asociativ românesc și autorităţi.

În zilele de 27 si 28 martie, Cosenza a primit cu nerăbdare vizita echipei de la Consulatul General al României la Bari pentru a doua ediție a programului Consulat Itinerant, după ce în luna decembrie 2017 a avut loc ediţia Pilot.
Din octombrie 2017, de la deschiderea Misiunii Diplomatice la Bari, autorităţile româneşti au răspuns pozitiv cerinţelor şi nevoilor comunităţii de romani din teritoriu şi au dat curs solicitărilor asociaţiei noastre, precum şi romanilor din Provincia Cosenza, de a veni în teritoriu şi de a stabili un dialog constant cu reprezentanţii comunităţii românești.
În Sala Nova, sala destinata evenimentelor şi reuniunilor de Consiliu Provincial, din clădirea Palatului Provinciei Cosenza, personalul Misiunii Diplomatice a organizat un mic Consulat cu aparatura necesara preluării de date necesare pentru documente de identitate.

In cele două zile au fost peste 230 de romani care au beneficiat de serviciile consulare.

Consulul General al României la Bari, Excelenţa Sa, doamna Lucreţia Tănase a vizitat sediul Comunita Romena în Calabria și a purtat dialoguri constructive cu reprezentanţii asociaţiei. Cu această ocazie, împreună cu consilierii şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din teritoriu s-a discutat despre aspecte variate ale vieţii romanilor în diaspora, necesitatea de a colabora şi de crea o punte de dialog între reprezentanţii mediului asociativ românesc și autorităţi.

Presedintele Ovidiu Iane le-a mulțumit colegilor pentru participarea la lucrările Congresului Extraordinar al PSD din data de 10 martie.
"Știu cât de greu le este din diaspora să vină și să participe la astfel de evenimente și, de aceea, efortul lor merită cu atât mai mult evidențiat.
Am dorința și convingerea că, împreună, vom reuși să finalizăm procesul de reorganizare al organizației pe care o reprezentăm și că vom ieși întăriți din încercările electorale care ne așteaptă în următorii doi ani", a declarat Ovidiu Iane, președintele PSD Diaspora.

Vizită de lucru a președintelui PSD Diaspora, Ovidiu Cristian IANE la Paris, Franța
În perioada 2-3 martie 2018, președintele PSD Diaspora, Ovidiu Iane a efectuat o vizită de lucru în regiunea metropolitană Paris.
În cadrul vizitei au avut loc mai multe rânduri de întâlniri cu reprezentanți ai comunitătilor românești din nordul Franței. Aceste vizite de lucru fac parte din strategia de organizare a PSD Diaspora în Franța. O prioritate a discuțiilor avute în cadrul întâlnirilor a reprezentat-o disponibilitatea pentru înființarea de organizații PSD.
Pe parcursul vizitei, președintele PSD Diaspora a fost însoțit de către coordonatorul PSD pe Franta, Viorel OȚET.

La invitația Fundației Bucovina din Tilburg, secretarul de Stat, Ovidiu Iane a efectuat o vizită de lucru în perioada 02-05 februarie în Olanda.

În urma vizitei efectuate, acesta s-a întâlnit cu șeful misiunii diplomatice a României la Haga, cu reprezentanți ai asociațiilor de români din Olanda și ai Ligii Studenților Români din străinătate, precum și cu membri ai comunitătii de români stabiliți în Olanda.

Pe data de 18 noiembrie 2017, secretarul de stat din cadrul Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Iane, a participat la proiectul „Parcul Memoriei Naționale - RoMândria”.

Iniţiativa Antena 3 a reunit peste 10.000 de voluntari la plantarea unor stejari, în memoria eroilor patriei.
Primul pui de stejar a fost plantat în luna august în memoria Ecaterinei Teodoroiu, iar proiectul se va finaliza în decembrie anul viitor cand se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire.

La sfârșitul lunii octombrie au avut loc adunările de alegeri ale PSD Diaspora pe regiunea metropolitană Madrid. Astfel au fost alese noile conduceri ale organizațiilor: PSD Madrid - Marius Vili Sârbu, PSD Coslada - Adrian Bengean, PSD Torrejon de Ardoz - Chiriță Florica, PSD Mejorada del Campo - Matei Andreica, PSD Pinto - Marius Florescu, PSD Arganda - Claudiu Traian Covaciu și PSD Leganes - Oana Georgiana Papuc.
Alegerile au fost organizate în prezența președintelui PSD Diaspora, Ovidiu Iane.
Astfel, procesul de reorganizare al social - democraților din străinătate continuă.

PSD Diaspora urează mult succes noilor conduceri alese.

O delegație MpRP, condusă de secretarul de stat Ovidiu Iane, a efectuat, în perioada 19-22 octombrie, o vizită de lucru la Cosenza și Reggio Calabria.

Pe parcursul vizitei, secretarul de stat Ovidiu Iane a participat la o întrevedere cu membrii comunității românești din Cosenza, în vederea identificării problematicilor comunității românești și a strategiilor adaptate specificului acesteia.

Totodată, în contextul consolidării relațiilor cu autoritățile regionale și locale, demnitarul MpRP a avut întrevederi cu Mario Occhiuto, primarul din Cosenza, Pierluigi Caputo, presedintele Consiliul Comunal Cosenza, precum și cu reprezentantii Provinciei Cosenza, Francesco Antonio Iacucci, Presedinte Provincia Cosenza, Vincenzo Tamburi, Consilier Provincial cu competente pentru politici sociale și imigrație, Felice D’Alessandro, Consilier Provincial cu competente pentru industrie, transporturi, si activitati productive și Giovanni Cuconato, Responsabil Centrul pentru Ocuparea Fortei de Munca Cosenza.

Educația și mass-media în limbă română sunt priorități pe agenda de lucru a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).

În acest context, secretarul de stat Ovidiu Iane a efectuat, în perioada 15-18 septembrie 2017, o vizită în Canada, unde oficialul român a avut întâlniri cu reprezentanții mediului asociativ, ai mass-media de limba română, precum și ai clerului românesc.

În perioada 1 – 4 septembrie 2017, președintele PSD Diaspora, Ovidiu Iane s a aflat într-o vizită de lucru la Castellon.

În cadrul vizitei au avut loc întalniri cu reprezentanții ai mediului asociativ românesc din Comunitatea Valenciană, membri ai Bisericii Ortodoxe din Castellón de la Plana, dar și reprezentanți ai presei de limbă română din regiune.

De asemenea, au avut loc discuții tete-a-tete cu autorități locale, cu primarul orașului Castellón de la Plana doamna Amparo Marco Gual, și domnul David Barelles Adsuara, subprefectul provinciei Castellón, în vederea cooperării și dezvoltării de proiecte comune în folosul comunității române.

La solicitarea reprezentanților comunității românești din Cernăuți, Secretarul de Stat Ovidiu Iane din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni s-a aflat in perioada 28 - 29 august 2017 în capitala Bucovinei istorice, având o discuție cu românii din zonă.
Agenda discuțiilor a cuprins subiecte precum: necesitatea deschiderii unei universități în limba română la Cernăuți, reforma sistemului de educație din Ucraina, barierele care apar în fața inaugurării unei grădinițe românești în orașul Cernăuți, legalizarea Monumentului Eroilor Români din cimitirul din Cernăuți, restaurarea Casei Memoriale „Aron Pumnul”, necesitatea introducerii probelor obligatorii la limba și literatura română pentru absolvenții școlilor cu limba română de predare din Ucraina, introducerea examenelor de admitere de limba română pentru specialitatea respectivă la Universitatea din Cernăuți, reducerea orelor de limba română și literatură în școli în legătură cu specializarea școlilor medii, problemele apărute în legătură cu lipsa de manuale pentru școlile cu limba română de predare din Ucraina.

Secretarul de stat a avut, de asemenea, o întrevedere cu domnul Mihailo Pavliuk, prim-locțiitor al președintelui Administrației Regionale de Stat Cernăuți, cu șefi de departamente din cadrul administrației regionale.

În perioada 17-18 august 2017, secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Iane, s-a aflat într-o vizită de lucru in Serbia.

Cu acest prilej acesta a participat, în data de 17 august, la deschiderea celei de a 37-a ediţii a Marelui Festival de Folclor al Româniilor din Voivodina, care reunește anual ansambluri din 35 de localității romaânești din regiune.
De asemenea, secretarul de stat a avut întâlniri cu membrii comunităţilor românești din diferite localităţi, vizitând totodata Biserica Ortodoxă Română din Vârşeţ şi Sân-Mihai dar şi Biserica Greco-Catolică din satul Marcovăţ.
Aceste întâlniri au vizat păstrarea identităţii religioase a românilor, precum şi rolul bisericii în organizarea de activităţi sociale.

Cu ocazia derulării programului de Internship la nivelul Guvernului, a fost organizată o partidă demonstrativă de fotbal care a dus față în față echipa demnitarilor și cea a stagiarilor.
Pe teren s-au aflat, printre altii, secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Iane, secretarul de stat din cadrul Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, secretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Cosmin Butuza și secretarul de stat din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale, Gabriel Ispas.
Partida a avut loc în Complexul Cultural-Sportiv Studenţesc TEI.
La sfârșitul partidei toții ”fotbaliștii” au primit diplome pentru fair-play și spiritul de echipă.

O delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de Ovidiu Iane, secretar de stat, a realizat o vizită de lucru în Italia, în zilele de 12 și 13 mai 2017.
Programul vizitei a inclus participarea la Forumul economic România-Italia, organizat la Verona de către Asociația “Camera de Comerț și Industrie a României în Italia”, pe 12 mai și organizarea, la 13 mai, la sediul Consulatului General al României la Milano, a unui seminar dedicat informării mediului asociativ românesc din Italia asupra modalităţilor de obţinere a finanţărilor nerambursabile acordate de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Cu ocazia prezenței la Forumul economic România-Italia, demnitarul a prezentat atribuțiile și activitatea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, inclusiv în ceea ce privește susținerea proceselor de integrare și apărarea drepturilor românilor rezidenți în Italia, facilitarea procesului de reinserție a celor care doresc să se restabilească în țară și susținerea organizațiilor românilor de pretutindeni care promovează cooperarea economică și comercială cu România.
“Personal, precum și în numele românilor de pretutindeni, vă asigur că nu vom mai accepta ca românii din diaspora să fie batjocoriți de către instituții sau angajatori. Este un angajament asumat: vom fi prezenți oriunde românii din diaspora vor avea nevoie de sprijinul nostru. Vom denunța ilegalitățile și vom încuraja românii victime ale unor abuzuri, să denunțe. Nu mai putem permite ca într-o Europă unită să existe cetațeni de categoria B. Ministerul Românilor de Pretutindeni,precum și eu personal, vom lupta cu toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja românii din diaspora” a declarat Ovidiu Iane.

Totodată, în marja forumului, secretarul de stat a avut întrevederi cu reprezentanți ai comunității românești din regiune

În luna mai, doamana vicepreședinte PSD Ecaterina Andronescu însoțită de domnul Ovidiu-Cristian Iane, președintele PSD Diaspora au efectuat o vizită de lucru la Coslada. Cu acestă ocazie, liderii PSD au avut întâlniri cu reprezentanții comunităților de români din regiune, precum și cu autoritațile locale.
De asemenea demnitarii, au participat la ceremonia de acordare a titlului de ”Mama Anului”, doamnei Carmen Lăudatu, în semn de preţuire pentru preocuparea privind viaţa duhovnicească personală şi familială, grija pentru familie, pentru implicarea în viaţa liturgică şi filantropică a parohiei.

Secretarul de Stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Iane, a avut o întâlnire, la Palermo, cu membrii comunității românești și cu părintele Maritiniam de la parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie”. Cu acest prilej s-a discutat despre modalităţile prin care pot fi ajutate atât comunitatea, cât și parohia. Totodată, oficialul român a purtat discuții cu Leoluca Orlando, primarul orașului Palermo.

De asemenea, la finele săptămânii trecute, Ovidiu Iane a avut o întrevedere cu primarul din Alcamo, Domenico Surdi, ocazie cu care au fost dezbătute problemele cu care se confruntă comunitatea românească stabilită în localitatea italiană.

Secretarul de stat Ovidiu Iane a fost prezent în perioada 1 – 2 martie în mijlocul comunității românești din Catania, Italia. Demnitarul a prezentat principalele obiective ale MpRP, încurajând românii din regiune să depună proiecte pentru a obține finanțare nerambursabilă din partea Ministerului.
Totodată, Ovidiu Iane s-a întâlnit cu senatorul italian Vicenzo Gibiino și cu viceprimarul localității Catania, Marco Consoli Magnano di San Lio, cu care a discutat despre comunitatea românească din regiune.

În perioada 22-24 aprilie 2017, secretarul de stat Ovidiu Iane s-a aflat într-o vizită de lucru în Spania, cu prilejul Zilelor Comunității Române din Aragón.

Tot atunci s a semnat și protocolul de înfrațire a localității Mallén și a comunei Șpring din județul Alba, în prezența secretarul de stat Ovidiu Iane si a consulului de la Zaragoza, Alexandru Ion Steriu, urmată de o lansare de carte.

În perioada 9 – 11 aprilie, Președintele PSD Diaspora, Ovidiu Cristian IANE, a efectuat o vizită de lucru la Roma.
Cu această ocazie Ovidiu IANE a avut întânlniri cu reprezentanții mediului asociativ al românilor din regiune dezbătând problemele specifice ale acestora.

Totodată președintele PSD Diaspora a luat parte alături de colegi din Ministerul Afacerilor Externe la o reuniune regională consulară, la care au participat reprezentanţii a 27 de misiuni diplomatice şi oficii consulare din Italia, Spania, Republica Federală Germania, Grecia, Portugalia, Republica Cipru, Bulgaria, Republica Serbia, Croaţia şi Slovenia, a avut loc la Roma în cadrul campaniei "Dialog cu Diaspora pe teme consulare"
Sesiunea de lucrua fost condusă de secretarul general Cosmin Dinescu şi directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, şi a cuprins paneluri de discuţii pe probleme specifice din practica de natură consulară, gestionarea situaţiilor deosebite de natură a activa Celula de Criză a MAE şi utilizarea sistemelor informatice, componente ale platformei integrate E-Cons.
Potrivit unui comunicat al MAE, diplomaţii cu atribuţii consulare au analizat rezultatele obţinute la un an de la implementarea şi operaţionalizarea ultimei componente a E-Cons, Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC). Totodată, au fost discutate aspecte legate de metodele de promovare a portalului Extern al SIMISC şi de utilizarea mediului onlint Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni; Sistemul National de Informaţii privind Vizele - SNIV; Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie - E-Pass.