Ministerul Agriculturii – campionul atragerii fondurilor europene

Acordarea la timp a subvențiilor către fermieri și accesarea fondurilor europene – priorități strategice ale programului de guvernare – sunt în grafic și au o contribuție importantă la susținerea devoltării economice.

2,392 de miliarde de euro! Aceasta este suma acordată până acum sub formă de subvenții, cu 1 miliard de euro mai mult decât anul trecut. Doar 30.000 de fermieri au mai rămas să-și primească subvențiile până la termenul limită de 31 martie. 1,274 miliarde de euro au fost rambursați de la Uniunea Europeană până la 2 martie, ca urmare a acordării la timp a subvențiilor agricole. Această perfomanță ridică la 70% gradul de accesare a Fondului European de Garantare Agricolă, de către România. Ultima rambursare de la UE a fost de 195 milioane de euro, în 2 martie. România așteaptă, în perioada imediat următoare, rambursarea altor sume importante, astfel încât va consuma integral fondurile europene destinate agriculturii, în acest an.

Se simplifică birocrația, contribuabilii câștigă!

 • Declarația unică pentru persoanele fizice care înlocuiește 7 formulare fiscale-inclusiv formularul 600- are ca dată limită de depunere 15 iulie.
 • Termenul limită de plată este 31 martie 3019.
 • Contribuabilii care depun declarația unică online și plătesc anticipat până la 31 iulie, au o reducere de până la 10%. Pentru cei care depun declarația pe formular de hârtie, la ghișeu, reducerea este de 5%!
 • Numărul celor care trebuie să depună formularul unic este estimat la 1 milion, pe toate categoriile, la nivel național.
Read more...

Parlamentul acordă drepturi suplimentare în dezbaterea legii salarizării

 Coaliția majoritară își respectă angajamentele în fața partenerilor sociali și, așa cum s-a convenit, aduce ajustări legii salarizării. Drept urmare polițiștii vor avea venituri mărite prin plata orelor suplimentare, jandarmii vor primi un spor de intervenție și corecțiile necesare pentru managerii de spitale, asistenți, ambulanțieri și șoferi de ambulanță.

Amendamentele aduse de Comisia de muncă a Camerei Deputaților la OUG 97/2017 privind salarizarea unitară propun :

 • Plata orelor suplimentare făcute de polițiști într-un raport de 75% din solda de bază și în limita a 3% din fondul total alocat plății personalului. Până acum orele suplimentare se compensau cu timp liber.
 • În acest context care evident aduce venituri suplimentare polițiștilor este complet imorală și nejustificată intenția sindicatului polițiștilor condus de Dumitru Coarnă de a organiza proteste.
 • Plata unei indemnizații de intervenție de 10% pentru jandarmi
 • Aplicarea grilei de salarizarizare din 2022, pentru tot personalul medical, inclusiv asistenți, ambulanțieri și soferi de ambulanțe.

Ajustarea grilelor de salarizare pe anumite domenii astfel încât în urma majorării cu 25% de la 1 ianuarie oamenii să nu mai  piarda la
salariu.

Read more...

România: cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană

Creșterea economică de 7% din Guvernarea PSD a depășit ținta prevăzută inițial în programul prezentat în campanie (5,2%). Cel mai important e că această creștere nu a fost doar pe hârtie, ci a adus mai mulți bani în buzunarele românilor

România a atins performanța de a avea cel mai ridicat avans economic din Uniunea Europeană. Țara noastră se afla înaintea Chinei și se poate compara cu ţările din BRICS.
Ultimul trimestru al anului trecut a continuat evoluția extraordinară a parametrilor macroeconomici, cu o creștere de 6,9%, care se adaugă celei de 8,8% din trimestrul al treilea 2017.
Avansul economic de 7% plasează România în topul mondial , înaintea Chinei. Performanța creșterii economice record demonstrează încă o dată că programul de guvernare al PSD asumat în faţa cetăţenilor s-a bazat pe evaluări profesioniste, pe fundamentări pertinente şi este deplin realist. PSD a proiectat bugetul național al anului trecut pe baza estimării unei creșteri economice de 5,2%, iar rectificarea bugetară s-a realizat pe o reajustare a creșterii economice la 6,1%.

Cum s-a simțit creșterea economică în buzunarele românilor

Salariile din sistemul public s au majorat cu 21,9%, generând o creștere a puterii de cumpărare cu 12,7%.
Mai mult decât atât punctul de pensie a crescut la 1.000 lei, iar pensia minimă la 520 lei. Ca urmare, pensia medie de asigurări sociale s-a majorat cu 10,3%.

Creșterea economică din 2017 aduce mai multe beneficii românilor în 2018

Creșterea economică din 2017 se vede deja in construcţia bugetului pentru 2018 – un buget pentru investiţii, pentru modernizare.

Cea mai consistentă creștere se regăsește la capitolul dedicat investițiilor. Astfel, acesta a înregistrat o creștere de 37,5 miliarde lei în 2018, cu 11,49 miliarde lei mai mult față de 2017.

 • Pentru sănătate, s-au alocat 40,3 miliarde lei, cu 5,8 miliarde lei mai mult față de 2017 și cu peste 10 miliarde lei mai mult față de 2016;
 • La educație sunt 27,8 miliarde lei, cu 3,75 miliarde lei mai mult față de anul 2017 și cu 6,15 miliarde lei mai mult față de 2016;
 • Pentru apărare sunt 18,1 miliarde lei, cu aproape 1,8 miliarde lei mai mult față de 2017 și cu 7,4 miliarde lei mai mult față de anul 2016;
 • Pentru cultură s-au alocat 10,4 miliarde lei, mai mult cu 1 miliard lei față de anul 2017 și cu 3,8 miliarde lei mai mult față de anul 2016.

 

  Read more...

  Mai bine pentru seniorii țării.

  Separarea categoriei pensionarilor contribuabili de categoria celor cu stagiu de cotizare sub zece ani care primesc asistență socială din partea statului este necesară atât pentru a se face ordine în sistemul de pensii, cât și pentru a se înlătura anatema nedreaptă că pensionarii sunt asistați sociali. Niciuna dintre cele două categorii nu va fi abandonată: atât pensiile obișnuite, cât și pensiile minime garantate vor continua să crească.

  Persoanele care au ieșit din activitate și au stagiu de cotizare sub 10 ani, sunt denumiți în mod impropriu pensionari, pentru că ei nu au contribuit la sistemul de pensii. Deci nu primesc pensii, ci un ajutor social denumit în mod generic „pensie minimă garantată”.

  Separarea celor două categorii este necesară pentru o justă clarificare între sistemul de pensii și sistemul de asistență socială, fără a fi afectată niciuna dintre cele două categorii:

  • Potrivit programului de guvernare, procesul de majorare a pensiilor va continua. Guvernarea PSD a mărit deja în două rânduri valoarea punctului de pensie, care acum este 1000 de lei. De la 1 Iulie 2018 se va aplica o mărire de 10% și punctul de pensie va ajunge la 1100 de lei. Apoi la 1 Aprilie 2019 va fi 1265 de lei, la 1 Aprilie 2020 1400 de lei, pentru ca la 1 Octombrie 2020 să atingă 1775.
  • Practic, în următorii doi ani și jumătate, pensiile vor crește , în medie, cu 77,5%…
  • Pensiile minime garantate  – adică asigurarea socială a celor care au cotizat mai puțin de 10 ani – au crescut cu 30%, de la 400 la 530 de lei și, în acest an, vor ajunge la 640 de lei – adică vor avea o creștere de încă 30%! În următorii doi ani – 2019 și 2020 – majorările pensiilor speciale vor fi de câte 10% pe an.
  • Pentru această categorie a persoanelor care astăzi primesc pensiile minime garantate va exista o legislație proprie și un grafic propriu de creștere a prețurilor.
  Read more...