Vizita de lucru a președintelui PSD Diaspora, Ovidiu Cristian IANE la Paris, Franța

În perioada 2-3 martie 2018, președintele PSD Diaspora, Ovidiu Iane a efectuat o vizită de lucru în regiunea metropolitană Paris. În cadrul vizitei au avut loc mai multe rânduri de întâlniri cu reprezentanți ai comunitătilor românești din nordul Franței. Aceste vizite de lucru fac parte din strategia de organizare a PSD Diaspora în Franța.

O prioritate a discuțiilor avute în cadrul întâlnirilor a reprezentat-o disponibilitatea pentru înființarea de organizații PSD. Astfel, pentru început vor fi înființate patru noi organizații PSD în regiune. Cei care și au asumat această misiune politică sunt: Cornel Marica, Vasile Bandi, Adrian Mihalache și Nicolae Luca.

Totodata, în cadrul întâlnirilor Ovidiu Iane a vizitat Biserica Ortodoxă ”Înățarea Domnului și Sfântul Ștefan cel Mare”, din Montreuil precum și Biserica Greco-Catalică din Paris.

Românii din diaspora au nevoie de dialog cu autoritățile românești. Rolul nostru este să construim această punte între guvern și comunități și datoria nostră este să le arătăm românilor din afară că România este într-un proces pozitiv de schimbare, să le redăm încrederea în statul român. În perioada următoare voi mai avea deplasări în zonele Bordeaux și Nisa, deoarece și în sudul Franței există mari comunități de români. Munca adevarată se face în teren printre oameni, numai așa vom cunoaște cu adevarat problemele românilor din diaspora.”, a declarat președintele PSD Diaspora, Ovidiu Iane, la încheierea vizitei.

Pe parcursul vizitei, președintele PSD Diaspora a fost însoțit de către coordonatorul PSD pe Franta, Viorel OȚET.

Read more...

Interviu cu președintele PSD Diaspora, Ovidiu Iane

„Programul de Guvernare este aplicat conform calendarului de implementare și rezultatele încep să se vadă zi de zi”

Q: Domnule Ovidiu Iane, după aproape un an de când ați preluat organizația PSD Diaspora, cum vedeți reprezentarea PSD și organizarea partidului în străinătate?

A: Bună ziua! In primul rând trebuie sa menționez că o filială PSD precum cea destinată românilor din afara granițelor, este o reală provocare.

În prezent, ne aflăm într-un proces de organizare și reorganizare a structurii noastre politice din exterior. 

După cum se știe, diaspora are o abordare diferită în relația cu politica românească dar cu toate acestea, ceea ce vreau să subliniez, este faptul că partidul pe care îl reprezint, a demonstrat în repetate rânduri că diaspora reprezintă o prioritate. Toate politicile, proiectele și acțiunile pe care le-am desfășurat și continuăm să le desfășurăm confirmă acest lucru.

Am observat ca orientarea către PSD a românilor de peste graniță, nu este foarte bună dar e doar o chestiune de ințelegere și de informare corectă. Din păcate trebuie să luptăm și cu acest stereotip, ceea ce ne face munca de două ori mai grea.

 

Q: Care sunt obiectivele atinse din programul de guvernare al PSD-ului?

A: Până acum s-a demonstrat ca Programul de guvernare este aplicat  conform calendarului de implementare și rezultatele încep să se vadă zi de zi. Nu vreau sa apreciez comentariile răutacioase sau tendențioase răspândite în spatiul mass-media, dar vreau să reiterez buna noastră credință și faptul că generația actuală de politicieni, nu are nici o legătură cu ceea ce era înainte de ’89. Ne dorim un stat modern, o economie solidă și sustenabilă, o administrație în sprijinul oamenilor și implicit o Românie prosperă.

Legat de obiectivele din Programul de guvernare, până acum, din parcursul primului an, suntem în grafic. În plus, pentru diaspora, PSD a prevăzut politici speciale, iar pentru a le pune în practică, a înființat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

 

„Este prima dată când a fost elaborată o strategie Națională pentru Românii de Pretutindeni”

 

Q: Ați putea să ne faceți o retrospectivă? Ce a însemnat anul 2017 pentru comunitățile românești din străinătate?

A: Anul 2017 a fost unul în care s-au înregistrat mari progrese pe toate planurile, de la încurajarea mediului asociativ al românilor, până la susținerea fără rezerve a comunităților aflate în dificultate. Sunt foarte multe acțiuni întreprinse și asta datorită posibilității oferite de existența unui minister dedicat românilor de pretutindeni. Am avut, astfel, posibilitatea de a lucra incomparabil mai bine din punct de vedere al organizării, planificării și acțiunii. Prin programele proprii ale ministerului dar si prin programele derulate în parteneriat cu asociațiile românilor din diaspora, am reușit performanțe guvernamentale care, în lipsa unui minister, ar fi fost imposibile.

Pe de alta parte, este prima dată când a fost elaborată, o Strategie Națională pentru Românii de Pretutindeni. Aceasta reprezintă un document integrator de politici publice pentru diaspora, în care se regăsesc obiectivele, direcțiile de acțiune și măsurile previzionate pentru sprijinul românilor de pretutindeni in perioada 2018-2020, măsuri adaptate la nevoile curente ale comunităților istorice și ale diasporei emergente. Ea are ca scop respectarea și promovarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor de naționalitate română din afara granițelor și reprezintă, astfel, un element constitutiv al politicii externe a României.

Mai mult decât atât, MpRP a acordat în mod constant o atenție deosebită problematicii privind apărarea drepturilor, libertăților și demnității românilor. Astfel, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a derulat, în parteneriat cu Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Muncii și Justiției Sociale, proiectul pilot – Campania națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” în județele Botoșani (9.08.2017), Suceava (10.08.2017) și Neamț (11.08.2017).

A fost pentru prima dată când toate ministerele care au arii de competență referitoare la situația românilor care lucrează, studiază sau locuiesc în afara granițelor țării s-au reunit într-o campanie comună care vizează în mod esențial informarea cetățenilor români cu privire la potențialele riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra în străinătate, fără a avea un contract de muncă legal, fără a cunoaște, la un nivel decent, limba statului de rezidență, fără a ști care le sunt drepturile,  libertățile, dar și responsabilitățile în calitate de cetățeni europeni.

Pe lângă toate acestea, pentru a deveni mai eficienti, am inițiat modificarea și completarea cadrului legislativ existent în materie și de asemenea a creat noi de instrumente de analiză și expertiză în domeniul românilor de pretutindeni, și de întărire a relațiilor cu membrii comunităților românești și cu mediul asociativ din afara granițelor țării.

 

Q: Care sunt obiectivele pentru anul 2018 și cum aveți de gând să le implementați în comunitățile românești din diaspora?

A: Conform Programului de guvernare, în anul 2018 o mare parte din activitatea noastră se va concentra asupra Centenarului, cu toate acțiunile și activitățile care decurg din celebrarea acestui eveniment special.

Ne dorim, în parteneriat cu Academia Română, organizarea unei Olimpiade internaționale de Limba și Literatura Română pentru elevii și studenții români de pretutindeni, realizarea unui concurs dedicat celor mai bune proiecte ale românilor de pretutindeni care au ca temă Centenarul, realizarea unui program de conferințe științifice, atât în țară cât și în străinătate, cu privire la rolul diasporei în comunicarea cu statele de reședință astăzi și de-a lungul istoriei și dorim să îi sprijinim pe doctoranzii și cercetătorii care studiază problematica românilor de pretutindeni.

De asemenea ne dorim organizarea unui eveniment dedicat sărbătoririi unirii Basarabei cu România, cu participarea a cât mai multi reprezentați mass-media și presă românească din diaspora. Centenar prin înfrățiri este o altă acțiune dedicată celebrării, și va avea ca temă oportunitățile oferite de înfrățirea a cât mai multor localități din România cu localități din diaspora.

De asemenea, vom extinde sprijinul financiar acordat inițiativelor asociațiilor de români din străinătate, pe cele cinci linii strategice ale Ministerului – Educație, Cultură, Spiritualitate și Tradiție, Mass-Media și Societate Civilă. Mai mult decât atât, în acest an există un capitol specdial dedicat programelor și proiectelor pentru Centenar.

 

Q: Cum se împacă poziția de președinte al PSD Diaspora cu funcția dumneavoastră publică?

A: Sunt două lucruri diferite pe care le abordez separat. Politic, acționez pentru întărirea organizației pe care o conduc iar ca demnitar pun în aplicare politicile din Programul de guvernare.

 

Q: Ce relație există între social-democrații din diaspora cu partidele – soră membre PES?

A: Cu toate partidele mebre PES avem o relatie de colaborare statuată de protocoale în vigoare. Avem membri, precum în Spania si Italia, care activează atât în PSD cât și în PSOE și PD. Eu întotdeauna am încurajat membrii noștri din afară să se înscrie și să activeze în structurile politice din exterior, pentru a putea reprezenta mai bine și mai consistent interesele românilor din comunități. Pentru PSD este foarte importantă prezența romanilor în administrațiile locale din afară.

 

Q: Un cuvânt de încheiere?

A: Îi salut pe toți românii de pretutindeni și îi asigur de întregul sprijin al echipei pe care o reprezint. PSD are nevoie să se exprime prin fapte mai mult decât prin vorbe și exact asta intenționăm să facem. Spun asta la aproape un an de la preluarea mandatului pentru că am vrut să las să treacă ceva timp pentru a-mi putea proba afirmațiile.

De asemenea, doresc să urez tuturor românilor un an 2018 al unirii și al împăcării.

Read more...