Ministerul Agriculturii – campionul atragerii fondurilor europene

Acordarea la timp a subvențiilor către fermieri și accesarea fondurilor europene – priorități strategice ale programului de guvernare – sunt în grafic și au o contribuție importantă la susținerea devoltării economice.

2,392 de miliarde de euro! Aceasta este suma acordată până acum sub formă de subvenții, cu 1 miliard de euro mai mult decât anul trecut. Doar 30.000 de fermieri au mai rămas să-și primească subvențiile până la termenul limită de 31 martie. 1,274 miliarde de euro au fost rambursați de la Uniunea Europeană până la 2 martie, ca urmare a acordării la timp a subvențiilor agricole. Această perfomanță ridică la 70% gradul de accesare a Fondului European de Garantare Agricolă, de către România. Ultima rambursare de la UE a fost de 195 milioane de euro, în 2 martie. România așteaptă, în perioada imediat următoare, rambursarea altor sume importante, astfel încât va consuma integral fondurile europene destinate agriculturii, în acest an.

Se simplifică birocrația, contribuabilii câștigă!

 • Declarația unică pentru persoanele fizice care înlocuiește 7 formulare fiscale-inclusiv formularul 600- are ca dată limită de depunere 15 iulie.
 • Termenul limită de plată este 31 martie 3019.
 • Contribuabilii care depun declarația unică online și plătesc anticipat până la 31 iulie, au o reducere de până la 10%. Pentru cei care depun declarația pe formular de hârtie, la ghișeu, reducerea este de 5%!
 • Numărul celor care trebuie să depună formularul unic este estimat la 1 milion, pe toate categoriile, la nivel național.
Read more...

Parlamentul acordă drepturi suplimentare în dezbaterea legii salarizării

 Coaliția majoritară își respectă angajamentele în fața partenerilor sociali și, așa cum s-a convenit, aduce ajustări legii salarizării. Drept urmare polițiștii vor avea venituri mărite prin plata orelor suplimentare, jandarmii vor primi un spor de intervenție și corecțiile necesare pentru managerii de spitale, asistenți, ambulanțieri și șoferi de ambulanță.

Amendamentele aduse de Comisia de muncă a Camerei Deputaților la OUG 97/2017 privind salarizarea unitară propun :

 • Plata orelor suplimentare făcute de polițiști într-un raport de 75% din solda de bază și în limita a 3% din fondul total alocat plății personalului. Până acum orele suplimentare se compensau cu timp liber.
 • În acest context care evident aduce venituri suplimentare polițiștilor este complet imorală și nejustificată intenția sindicatului polițiștilor condus de Dumitru Coarnă de a organiza proteste.
 • Plata unei indemnizații de intervenție de 10% pentru jandarmi
 • Aplicarea grilei de salarizarizare din 2022, pentru tot personalul medical, inclusiv asistenți, ambulanțieri și soferi de ambulanțe.

Ajustarea grilelor de salarizare pe anumite domenii astfel încât în urma majorării cu 25% de la 1 ianuarie oamenii să nu mai  piarda la
salariu.

Read more...

Vizita de lucru a președintelui PSD Diaspora, Ovidiu Cristian IANE la Paris, Franța

În perioada 2-3 martie 2018, președintele PSD Diaspora, Ovidiu Iane a efectuat o vizită de lucru în regiunea metropolitană Paris. În cadrul vizitei au avut loc mai multe rânduri de întâlniri cu reprezentanți ai comunitătilor românești din nordul Franței. Aceste vizite de lucru fac parte din strategia de organizare a PSD Diaspora în Franța.

O prioritate a discuțiilor avute în cadrul întâlnirilor a reprezentat-o disponibilitatea pentru înființarea de organizații PSD. Astfel, pentru început vor fi înființate patru noi organizații PSD în regiune. Cei care și au asumat această misiune politică sunt: Cornel Marica, Vasile Bandi, Adrian Mihalache și Nicolae Luca.

Totodata, în cadrul întâlnirilor Ovidiu Iane a vizitat Biserica Ortodoxă ”Înățarea Domnului și Sfântul Ștefan cel Mare”, din Montreuil precum și Biserica Greco-Catalică din Paris.

Românii din diaspora au nevoie de dialog cu autoritățile românești. Rolul nostru este să construim această punte între guvern și comunități și datoria nostră este să le arătăm românilor din afară că România este într-un proces pozitiv de schimbare, să le redăm încrederea în statul român. În perioada următoare voi mai avea deplasări în zonele Bordeaux și Nisa, deoarece și în sudul Franței există mari comunități de români. Munca adevarată se face în teren printre oameni, numai așa vom cunoaște cu adevarat problemele românilor din diaspora.”, a declarat președintele PSD Diaspora, Ovidiu Iane, la încheierea vizitei.

Pe parcursul vizitei, președintele PSD Diaspora a fost însoțit de către coordonatorul PSD pe Franta, Viorel OȚET.

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ PSD DIASPORA

PSD Diaspora a luat act de decizia Biroului Permanent Național de a organiza Congresul Extraordinar al partidului pentru data de 10 martie.

Noi, cei din diaspora, considerăm că se impune reconfirmarea angajamentului politic prin care PSD a câștigat încrederea majorității covârșitoare a românilor în 2016, precum și demararea procesului de pregătire a alegerilor europarlamentare și prezidențiale care vor avea loc în anul viitor.

România trece printr-un amplu proces de schimbare, iar PSD a demonstrat că este singura forță politică aptă de a guverna în astfel de momente. În ciuda presiunii puse de către forțe care nu au nimic în comun cu democrația, vom merge până la capăt cu implementarea programului de guvernare ales de către majoritatea românilor.

Decizia luată miercuri în BPN este salutară. Noi, PSD Diaspora, vom continua amplul proces de reorganizare pe care l-am început și vom participa ca invitați, la lucrările Congresului, a declarat președintele PSD Diaspora, Ovidiu Iane.

Conform Statutului, Congresul Extraordinar al PSD se convoacă pentru exercitarea atribuțiilor statutare, precum și pentru următoarele situații: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidențiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului; în situații deosebite.

Read more...

Guvernul a rezolvat problema concediilor medicale

Atunci când se implementează o reformă fiscală complexă, apar și cazuri punctuale care trebuie corectate ulterior. Important e că Guvernul este deschis să discute și să rezolve astfel de cazuri punctuale.

Guvernul, prin ordonanță de urgentă, a dispus că persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, concedii medicale pentru sarcină și lăuzie și cele pentru îngrijirea copilului bolnav vor beneficia de aceleași drepturi și de același nivel al indemnizației aflată în plată până la 1 ianuarie 2018.Practic, acolo unde este cazul, se plafonează contribuțiile de asigurări sociale datorate, astfel încât, concediile medicale să fie la fel cu cele aflate în plată  înainte de 1 ianuarie 2018.Pentru cei care au primit mai puțini bani pe concediul medical angajatorul/ plătitorul face regularizarea sumelor prin depunerea declarației rectificative și plătește diferența celor în drept până la 31 martie 2018.Aceasta este o măsură tranzitorie care se aplică până la 1 iunie 2018, după care, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate va crește de la o lună, cât este acum, la 6 luni realizate, în ultimele 12 luni, anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.Excepție vor face în continuare indemnizaţiile aferente concediilor medicale  acordate  pentru  afecşiunile grave (neoplazii, HIV-SIDA, urgenţe  medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A, risc maternal) pentru care persoanele asigurate beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate fără să fie necesar stagiul de cotizare.

Ordonanța de urgență adoptată azi mai prevede prelungirea tratamentului în străinătate al răniților la Colectiv – 23 de persoane.Simplificarea, diminuarea birocrației în prescrierea medicamentelor și dispozitivelor medicale pentru asigurați, inclusiv persoanelor cu handicap.

Read more...

Declaraţii de presă susţinute de Liviu Dragnea, Preşedintele PSD, la Palatul Parlamentului

Declaraţii de presă susţinute de Liviu Dragnea, Preşedintele PSD, la Palatul Parlamentului

ÎntrebareÎn primul rând, ce ați discutat cu ambasadorul american?

Liviu Dragnea: Și în primul rând, și în al doilea rând, și în al treilea rând am discutat despre dezvoltarea componentei economice a parteneriatului strategic, pentru că eu sunt în continuare nemulțumit de faptul că în cadrul acestui parteneriat strategic cu Statele Unite, foarte important pentru România, vital pentru România, este dezvoltată în ultimul an foarte bine componenta militară și componenta de securitate națională, ceea ce este foarte bine pentru noi ca națiune, dar este foarte puțin dezvoltată componenta economică. Din păcate, în cadrul acestui parteneriat România n-a câștigat din punct de vedere economic atât cât ar fi putut să câștige. Sunt alte țări care au câștigat mai mult cu componenta investițională din partea unor companii americane. Aceasta a fost principala temă de discuție, a fost o solicitare a domnului ambasador, cred, de trei-patru săptămâni pentru această întrevedere. Am transmis săptămâna trecută că astăzi este ziua și ora când poate avea loc această întâlnire. A venit și am discutat pe această temă mai multe componente. Am discutat, de asemenea, și despre situația din cadrul NATO și puțin despre discuțiile care au avut loc la München, la acea întâlnire NATO foarte importantă, despre angajamentul nostru în continuare de a dezvolta parteneriatul pe industria de apărare, cu dorința noastră fermă ca în cadrul acestei cooperări industria de apărare din România să se dezvolte și bineînțeles că am primit asigurări că și din partea americană există aceeași dorință.

ÎntrebareSunt companii interesate să vină în România?

Liviu Dragnea: Da. Anul trecut, undeva prin primăvară, cam acum un an, cred că prin martie, am avut o întâlnire cu reprezentanții unui forum și atunci am stabilit să aibă loc aici un mare eveniment la care să participe multe companii americane. Din păcate, după acel eveniment n-au venit atât de multe dorințe de investiții în România. Ieri am avut o întâlnire cu un vicepreședinte de la Universal Studios – nu o să joc în vreun film deocamdată, dar nu e exclus! – care și-a exprimat dorința de a începe să producă creații cinematografice în România, ceea ce pentru noi ar fi un avantaj foarte mare din punct de vedere financiar și nu numai. I-am spus că din partea noastră este o deschidere totală pentru acest lucru. Știu că au fost și prin țările vecine, nu vreau să nominalizez, dar față de o țară vecină noi avem și munți, avem și mare, avem multe locuri unde se pot amenaja studiouri. Există la această oră infrastructură, există și case de producție profesioniste în România. L-am asigurat că voi avea o discuție cu prim-ministrul și cu ministrul Culturii, un om în care eu am foarte mare încredere, urmând ca undeva în două-trei săptămâni de zile să vină o echipă din partea dumnealor ca să aibă niște discuții aplicate cu Executivul și nu numai. Pentru noi ar fi un lucru foarte bun. Am discutat și acest subiect cu domnul ambasador Klemm, și dumnealui a avut o discuție în această dimineață cu acel vicepreședinte de la Universal Studios.

ÎntrebareDomeniul justiției nu a fost deloc atins?

Liviu Dragnea: Nu. Nu a fost pe agenda de discuție și vreau să vă spun că și dacă ar fi deschis acest subiect aș fi refuzat să discut. Probabil că vă referiți la discuția momentului, cu DNA: atâta timp cât eu și această instituție nu suntem pe lanțul decizional, lanțul instituțional, n-avea ce să discute cu mine.

ÎntrebareDar ministrul Justiției va mai veni în Parlament să prezinte acel raport?

Liviu Dragnea: Eu am înțeles de la domnul Toader, din conferința de presă, că sunt două chestiuni distincte, și anume raportul pe care ministrul Justiției îl face despre activitatea Ministerului Public în ansamblu și pe care este obligat prin lege să-l prezinte în Parlament, iar al doilea subiect este legat de un eventual punct de vedere față de situația de la DNA, care n-are legătură cu raportul care va fi prezentat în Parlament nu știu când.

ÎntrebareRaportul ar trebui prezentat în Parlament până la finalul lui februarie.

Liviu Dragnea: Întrebați-l pe domnul Toader.

ÎntrebareAți primit critici din interiorul PSD legate de întâlnirea cu președintele Iohannis? I-ați consultat pe colegi înainte de a merge la Cotroceni?

Liviu Dragnea: Nu, n-am primit critici din interiorul Partidului Social Democrat. Primul lucru pe care l-am făcut, am discutat cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu despre această întâlnire, am vorbit și cu câțiva colegi din conducerea partidului și nu văd de ce ar fi trebuit să primesc critici.

ÎntrebareMinistrul Toader va fi chemat în coaliție ca să prezinte o situație care vizează DNA?

Liviu Dragnea: Răspunsul este nu categoric.

ÎntrebareAți spus că nu veți mai merge la Cotroceni. V-ați schimbat strategia?

Liviu Dragnea: Mi-am schimbat-o, pentru că între timp a apărut al treilea Guvern și am fost obligat să merg acolo de conjunctura respectivă, deci nu mai e cazul.

ÎntrebareÎntâlnirea a fost una bună? S-a atins și tema justiției.

Liviu Dragnea: Nu vreau să colaborez cu președintele pe tema justiției, pentru că eu n-am atribuții aici. Doi: această discuție a fost necesară, eu o cer de un an de zile, dacă președinția, Guvernul, Parlamentul nu au o abordare unitară, nu există o coordonare în toate activitățile noastre pe linie externă, că și Parlamentul are o linie externă, Guvernul are o componentă externă, președinția are o componentă externă serioasă, dacă nu există o coordonare în aceste activități, nu e bine pentru noi ca stat și aici toată lumea este de acord, și președintele, și prim-ministrul, și noi, de la Parlament. De asemenea, pe Centenar trebuie să recuperăm anumite întârzieri și până la jumătatea lunii martie să avem un draft de proiect pe acest domeniu care să fie discutat cu toate instituțiile. Guvernul lucrează intens sub coordonarea ministrului Culturii și prezintă săptămânal, poate și mai des, informări prim-ministrului. De asemenea, pe preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de la anul este un calendar făcut, un calendar de acțiuni și aici punctul meu de vedere este foarte clar, este și punctul de vedere al premierului și al președintelui, și anume aici trebuie să existe o informare permanentă între cele trei instituții, președinție, Guvern, Parlament, pentru că este o oportunitate foarte mare pentru noi anul viitor pe care vreau să o folosim.

ÎntrebareDeci există colaborare instituțională cu președinția?

Liviu Dragnea: Atât.

ÎntrebareAlex Dima mă numesc, fac un material despre România în Centenar. Aici este o strategie a județului Teleorman de dezvoltare durabilă, am fost și am filmat acolo. În această strategie se prevede că în 2015 va fi autostradă către Alexandria, că va fi drum expres, că va fi și un aeroport acolo. Din 92 de comune în tot județul Teleorman sunt doar 12 cu apă și canalizare, ba chiar la Necșești sunt sate fără apă.

Liviu Dragnea: Știți că în toate județele sunt sate fără alimentare cu apă? Știți că în toată țara există această situație?

ÎntrebarePăi și ce aveți de gând să faceți cu această situație? Sunt bătrâni care-și cară apa de la trei kilometri.

Liviu Dragnea: Vă urmăresc cu mare atenție și cu mare drag. Este un președinte de Consiliu Județean, sunt instituții județene. Vă rog să întrebați acolo.

ÎntrebareVă întreb pe dumneavoastră, pentru că pe vremea dumneavoastră a fost elaborat, în 2010. Erați președinte.

Liviu Dragnea: V-ați atins obiectivul, pot să răspund la acest rechizitoriu al dumneavoastră?

ÎntrebareObiectivul meu este să vă întreb!

Liviu Dragnea: Ideea este că dorința noastră de a fi o autostradă nu București-Alexandria, punct!, ci București-Craiova-Serbia este un obiectiv care este stabilit de dinainte de 1989 și care este susținut de toate țările riverane și care trebuie să se întâmple. Că nu s-a dorit până acum? Eu cred că până la urmă o să se întâmple acest obiectiv.

ÎntrebareEu am fost și am filmat acolo câteva zile.

Liviu Dragnea: Ați luat toate strategiile din toate județele? De curiozitate.

ÎntrebareAm fost și la Botoșani, am fost și la Vaslui, am fost și la Bihor. Când mergeți prin județ…

Liviu Dragnea: Dar nu vreți să facem o chestiune separată?

ÎntrebareAș vrea să fac, dar consilierul dumneavoastră mi-a spus că sunteți foarte ocupat și că nu aveți vreme!

Liviu Dragnea: Atunci discutăm separat.

ÎntrebareSpuneați că sunt foarte grave acuzațiile care au ieșit în spațiul public cu privire la modul în care se lucrează la DNA. Chiar și în programul de guvernare ați scris că PSD încearcă să oprească abuzurile. Cum puteți opri aceste abuzuri, dacă ministrul Justiției nu ia nicio decizie?

Liviu Dragnea: Păi tocmai ne-a anunțat că joi ne va anunța că face ceva! Așteptăm până joi. N-ați auzit că nu știu ce blat am eu cu sistemul?

ÎntrebareDacă nu ia nici joi o decizie, riscă să-și piardă sprijinul de a mai fi în Guvern?

Liviu Dragnea: Nu vreți să așteptăm ziua de joi?

ÎntrebareDumneavoastră sunteți mulțumit de activitatea ministrului Justiției?

Liviu Dragnea: Da.

ÎntrebareCum ați văzut declarația președintelui Iohannis, care a spus despre acea gașcă de penali care vrea să pună mâna pe statul de drept? Cumva, făcea referire la scandalul din PSD cu familia Cosma.

Liviu Dragnea: Domnul Onea și domnul Negulescu sunt membri PSD. Ați încercat, dar n-a ieșit!

ÎntrebareDespre comisia de anchetă privind activitatea directorului SPP, opoziția vă acuză…

Liviu Dragnea: „Opoziția acuză”, un titlu de film foarte bun! Eu am văzut niște texte bine distribuite de domnul Pahonțu la diverși parlamentari care s-au achitat de obligație. Problema e că atât de mulți se înghesuiau, încât nu mai știau care să iasă primii și i-am rugat să se ordoneze, unul pierduse mesajul, deci am văzut o dorință foarte mare ca nu care cumva cineva să pună întrebări despre acel serviciu care este deasupra Constituției, deasupra Parlamentului. Cu fiecare zi care trece, văd tot mai multă temere, spaimă că cineva va pune întrebări despre activitatea domnului director. Și noi avem aceeași părere despre majoritatea ofițerilor SPP și despre activitățile pe care le-au făcut.

ÎntrebareCu președintele de ce nu ați discutat despre situația directorului SPP?

Liviu Dragnea: Este o chestiune parlamentară, nu trebuie să ne aprobe președintele.

ÎntrebareȘeful SPP este revocat și numit de CSAT. Veți transmite propunerile din comisie CSAT?

Liviu Dragnea: Eu vă spun așa: atât de multă protecție a avut în Parlament, că nu vă mai chinuiți, o faceți degeaba.

ÎntrebareAvem cea mai mare inflație din ultimii ani, 4,3% în luna ianuarie. Nu vă îngrijorează?

Liviu Dragnea: Da, e bine să întrebați și Banca Națională. Eu o să trimit o scrisoare domnului guvernator cu niște puncte de vedere adunate de la mai mulți specialiști și din partea mea și vreau să primesc niște răspunsuri, dar nu vreau să discut acum pe genunchi, pentru că e un subiect foarte important. Aș vrea să văd și care a fost implicarea Băncii Naționale în acest lucru, pentru că este o chestiune foarte serioasă. Trebuie niște răspunsuri. Haideți să nu discutăm acum, eu n-am nivelul dumneavoastră de specializare, deci nu pot să discut aici!

ÎntrebareMâine ce faceți la CEX?

Liviu Dragnea: Pregătiri de Congres. Mâine decidem când are loc Congresul.

Vă mulțumesc mult, o zi bună!

Read more...

Interviu cu președintele PSD Diaspora, Ovidiu Iane

„Programul de Guvernare este aplicat conform calendarului de implementare și rezultatele încep să se vadă zi de zi”

Q: Domnule Ovidiu Iane, după aproape un an de când ați preluat organizația PSD Diaspora, cum vedeți reprezentarea PSD și organizarea partidului în străinătate?

A: Bună ziua! In primul rând trebuie sa menționez că o filială PSD precum cea destinată românilor din afara granițelor, este o reală provocare.

În prezent, ne aflăm într-un proces de organizare și reorganizare a structurii noastre politice din exterior. 

După cum se știe, diaspora are o abordare diferită în relația cu politica românească dar cu toate acestea, ceea ce vreau să subliniez, este faptul că partidul pe care îl reprezint, a demonstrat în repetate rânduri că diaspora reprezintă o prioritate. Toate politicile, proiectele și acțiunile pe care le-am desfășurat și continuăm să le desfășurăm confirmă acest lucru.

Am observat ca orientarea către PSD a românilor de peste graniță, nu este foarte bună dar e doar o chestiune de ințelegere și de informare corectă. Din păcate trebuie să luptăm și cu acest stereotip, ceea ce ne face munca de două ori mai grea.

 

Q: Care sunt obiectivele atinse din programul de guvernare al PSD-ului?

A: Până acum s-a demonstrat ca Programul de guvernare este aplicat  conform calendarului de implementare și rezultatele încep să se vadă zi de zi. Nu vreau sa apreciez comentariile răutacioase sau tendențioase răspândite în spatiul mass-media, dar vreau să reiterez buna noastră credință și faptul că generația actuală de politicieni, nu are nici o legătură cu ceea ce era înainte de ’89. Ne dorim un stat modern, o economie solidă și sustenabilă, o administrație în sprijinul oamenilor și implicit o Românie prosperă.

Legat de obiectivele din Programul de guvernare, până acum, din parcursul primului an, suntem în grafic. În plus, pentru diaspora, PSD a prevăzut politici speciale, iar pentru a le pune în practică, a înființat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

 

„Este prima dată când a fost elaborată o strategie Națională pentru Românii de Pretutindeni”

 

Q: Ați putea să ne faceți o retrospectivă? Ce a însemnat anul 2017 pentru comunitățile românești din străinătate?

A: Anul 2017 a fost unul în care s-au înregistrat mari progrese pe toate planurile, de la încurajarea mediului asociativ al românilor, până la susținerea fără rezerve a comunităților aflate în dificultate. Sunt foarte multe acțiuni întreprinse și asta datorită posibilității oferite de existența unui minister dedicat românilor de pretutindeni. Am avut, astfel, posibilitatea de a lucra incomparabil mai bine din punct de vedere al organizării, planificării și acțiunii. Prin programele proprii ale ministerului dar si prin programele derulate în parteneriat cu asociațiile românilor din diaspora, am reușit performanțe guvernamentale care, în lipsa unui minister, ar fi fost imposibile.

Pe de alta parte, este prima dată când a fost elaborată, o Strategie Națională pentru Românii de Pretutindeni. Aceasta reprezintă un document integrator de politici publice pentru diaspora, în care se regăsesc obiectivele, direcțiile de acțiune și măsurile previzionate pentru sprijinul românilor de pretutindeni in perioada 2018-2020, măsuri adaptate la nevoile curente ale comunităților istorice și ale diasporei emergente. Ea are ca scop respectarea și promovarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor de naționalitate română din afara granițelor și reprezintă, astfel, un element constitutiv al politicii externe a României.

Mai mult decât atât, MpRP a acordat în mod constant o atenție deosebită problematicii privind apărarea drepturilor, libertăților și demnității românilor. Astfel, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a derulat, în parteneriat cu Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Muncii și Justiției Sociale, proiectul pilot – Campania națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” în județele Botoșani (9.08.2017), Suceava (10.08.2017) și Neamț (11.08.2017).

A fost pentru prima dată când toate ministerele care au arii de competență referitoare la situația românilor care lucrează, studiază sau locuiesc în afara granițelor țării s-au reunit într-o campanie comună care vizează în mod esențial informarea cetățenilor români cu privire la potențialele riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra în străinătate, fără a avea un contract de muncă legal, fără a cunoaște, la un nivel decent, limba statului de rezidență, fără a ști care le sunt drepturile,  libertățile, dar și responsabilitățile în calitate de cetățeni europeni.

Pe lângă toate acestea, pentru a deveni mai eficienti, am inițiat modificarea și completarea cadrului legislativ existent în materie și de asemenea a creat noi de instrumente de analiză și expertiză în domeniul românilor de pretutindeni, și de întărire a relațiilor cu membrii comunităților românești și cu mediul asociativ din afara granițelor țării.

 

Q: Care sunt obiectivele pentru anul 2018 și cum aveți de gând să le implementați în comunitățile românești din diaspora?

A: Conform Programului de guvernare, în anul 2018 o mare parte din activitatea noastră se va concentra asupra Centenarului, cu toate acțiunile și activitățile care decurg din celebrarea acestui eveniment special.

Ne dorim, în parteneriat cu Academia Română, organizarea unei Olimpiade internaționale de Limba și Literatura Română pentru elevii și studenții români de pretutindeni, realizarea unui concurs dedicat celor mai bune proiecte ale românilor de pretutindeni care au ca temă Centenarul, realizarea unui program de conferințe științifice, atât în țară cât și în străinătate, cu privire la rolul diasporei în comunicarea cu statele de reședință astăzi și de-a lungul istoriei și dorim să îi sprijinim pe doctoranzii și cercetătorii care studiază problematica românilor de pretutindeni.

De asemenea ne dorim organizarea unui eveniment dedicat sărbătoririi unirii Basarabei cu România, cu participarea a cât mai multi reprezentați mass-media și presă românească din diaspora. Centenar prin înfrățiri este o altă acțiune dedicată celebrării, și va avea ca temă oportunitățile oferite de înfrățirea a cât mai multor localități din România cu localități din diaspora.

De asemenea, vom extinde sprijinul financiar acordat inițiativelor asociațiilor de români din străinătate, pe cele cinci linii strategice ale Ministerului – Educație, Cultură, Spiritualitate și Tradiție, Mass-Media și Societate Civilă. Mai mult decât atât, în acest an există un capitol specdial dedicat programelor și proiectelor pentru Centenar.

 

Q: Cum se împacă poziția de președinte al PSD Diaspora cu funcția dumneavoastră publică?

A: Sunt două lucruri diferite pe care le abordez separat. Politic, acționez pentru întărirea organizației pe care o conduc iar ca demnitar pun în aplicare politicile din Programul de guvernare.

 

Q: Ce relație există între social-democrații din diaspora cu partidele – soră membre PES?

A: Cu toate partidele mebre PES avem o relatie de colaborare statuată de protocoale în vigoare. Avem membri, precum în Spania si Italia, care activează atât în PSD cât și în PSOE și PD. Eu întotdeauna am încurajat membrii noștri din afară să se înscrie și să activeze în structurile politice din exterior, pentru a putea reprezenta mai bine și mai consistent interesele românilor din comunități. Pentru PSD este foarte importantă prezența romanilor în administrațiile locale din afară.

 

Q: Un cuvânt de încheiere?

A: Îi salut pe toți românii de pretutindeni și îi asigur de întregul sprijin al echipei pe care o reprezint. PSD are nevoie să se exprime prin fapte mai mult decât prin vorbe și exact asta intenționăm să facem. Spun asta la aproape un an de la preluarea mandatului pentru că am vrut să las să treacă ceva timp pentru a-mi putea proba afirmațiile.

De asemenea, doresc să urez tuturor românilor un an 2018 al unirii și al împăcării.

Read more...

România: cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană

Creșterea economică de 7% din Guvernarea PSD a depășit ținta prevăzută inițial în programul prezentat în campanie (5,2%). Cel mai important e că această creștere nu a fost doar pe hârtie, ci a adus mai mulți bani în buzunarele românilor

România a atins performanța de a avea cel mai ridicat avans economic din Uniunea Europeană. Țara noastră se afla înaintea Chinei și se poate compara cu ţările din BRICS.
Ultimul trimestru al anului trecut a continuat evoluția extraordinară a parametrilor macroeconomici, cu o creștere de 6,9%, care se adaugă celei de 8,8% din trimestrul al treilea 2017.
Avansul economic de 7% plasează România în topul mondial , înaintea Chinei. Performanța creșterii economice record demonstrează încă o dată că programul de guvernare al PSD asumat în faţa cetăţenilor s-a bazat pe evaluări profesioniste, pe fundamentări pertinente şi este deplin realist. PSD a proiectat bugetul național al anului trecut pe baza estimării unei creșteri economice de 5,2%, iar rectificarea bugetară s-a realizat pe o reajustare a creșterii economice la 6,1%.

Cum s-a simțit creșterea economică în buzunarele românilor

Salariile din sistemul public s au majorat cu 21,9%, generând o creștere a puterii de cumpărare cu 12,7%.
Mai mult decât atât punctul de pensie a crescut la 1.000 lei, iar pensia minimă la 520 lei. Ca urmare, pensia medie de asigurări sociale s-a majorat cu 10,3%.

Creșterea economică din 2017 aduce mai multe beneficii românilor în 2018

Creșterea economică din 2017 se vede deja in construcţia bugetului pentru 2018 – un buget pentru investiţii, pentru modernizare.

Cea mai consistentă creștere se regăsește la capitolul dedicat investițiilor. Astfel, acesta a înregistrat o creștere de 37,5 miliarde lei în 2018, cu 11,49 miliarde lei mai mult față de 2017.

 • Pentru sănătate, s-au alocat 40,3 miliarde lei, cu 5,8 miliarde lei mai mult față de 2017 și cu peste 10 miliarde lei mai mult față de 2016;
 • La educație sunt 27,8 miliarde lei, cu 3,75 miliarde lei mai mult față de anul 2017 și cu 6,15 miliarde lei mai mult față de 2016;
 • Pentru apărare sunt 18,1 miliarde lei, cu aproape 1,8 miliarde lei mai mult față de 2017 și cu 7,4 miliarde lei mai mult față de anul 2016;
 • Pentru cultură s-au alocat 10,4 miliarde lei, mai mult cu 1 miliard lei față de anul 2017 și cu 3,8 miliarde lei mai mult față de anul 2016.

 

  Read more...

  Mai bine pentru seniorii țării.

  Separarea categoriei pensionarilor contribuabili de categoria celor cu stagiu de cotizare sub zece ani care primesc asistență socială din partea statului este necesară atât pentru a se face ordine în sistemul de pensii, cât și pentru a se înlătura anatema nedreaptă că pensionarii sunt asistați sociali. Niciuna dintre cele două categorii nu va fi abandonată: atât pensiile obișnuite, cât și pensiile minime garantate vor continua să crească.

  Persoanele care au ieșit din activitate și au stagiu de cotizare sub 10 ani, sunt denumiți în mod impropriu pensionari, pentru că ei nu au contribuit la sistemul de pensii. Deci nu primesc pensii, ci un ajutor social denumit în mod generic „pensie minimă garantată”.

  Separarea celor două categorii este necesară pentru o justă clarificare între sistemul de pensii și sistemul de asistență socială, fără a fi afectată niciuna dintre cele două categorii:

  • Potrivit programului de guvernare, procesul de majorare a pensiilor va continua. Guvernarea PSD a mărit deja în două rânduri valoarea punctului de pensie, care acum este 1000 de lei. De la 1 Iulie 2018 se va aplica o mărire de 10% și punctul de pensie va ajunge la 1100 de lei. Apoi la 1 Aprilie 2019 va fi 1265 de lei, la 1 Aprilie 2020 1400 de lei, pentru ca la 1 Octombrie 2020 să atingă 1775.
  • Practic, în următorii doi ani și jumătate, pensiile vor crește , în medie, cu 77,5%…
  • Pensiile minime garantate  – adică asigurarea socială a celor care au cotizat mai puțin de 10 ani – au crescut cu 30%, de la 400 la 530 de lei și, în acest an, vor ajunge la 640 de lei – adică vor avea o creștere de încă 30%! În următorii doi ani – 2019 și 2020 – majorările pensiilor speciale vor fi de câte 10% pe an.
  • Pentru această categorie a persoanelor care astăzi primesc pensiile minime garantate va exista o legislație proprie și un grafic propriu de creștere a prețurilor.
  Read more...